Mijn zoektocht naar zwangerschapsyoga

“Here is to strong women, may we know them, may we raise them, may we be them”

Mijn zoektocht naar een zwangerschapsyoga opleiding die meer bracht dan alleen maar lichaamsbeweging viel niet mee. Ik wilde graag op mijn reis naar het moederschap meer weten dan alleen het fysieke aspect van een baby baren. Zou jij niet graag willen weten hoe jij jezelf en je baby, niet alleen in je zwangerschap maar ook daarna, zo optimaal mogelijk zou kunnen ondersteunen? Vragen als; hoe kan je met jouw baby een band scheppen, ook al is de baby nog in jouw buik. Of vragen als wat zijn de mogelijkheden om met je hormoon schommelingen om te gaan? Waar kan je terecht met al jouw vragen over zwangerschapskwaaltjes op holistisch en emotioneel niveau? Zwanger zijn betekent dat er twee geboortes gaan plaats vinden, jouw geboorte als een moeder en de geboorte van jouw baby. En alle vragen die daarbij horen zijn van belang om een gezonde en fijne zwangerschaps- en kraamtijd tegemoet te gaan.

Dit begreep ik pas na de geboorte van mijn eerste dochter, een spoed keizersnee onder gehele narcose, was nou niet bepaald mijn ideaal beeld van een bevalling. Ik had persoonlijk veel angst opgebouwd om te bevallen en had nog oude verborgen angsten en twijfels over mijn betrouwbaarheid als moeder. Mijn yoga opleiding had me wel wat enige kennis op gebracht, maar de voorbereiding op het moederschap vergt wel heel iets anders. Dit was het moment dat ik besloot een betere en uitgebreidere zwangerschapsyoga training te volgen en zo kwam ik terecht bij Birthlight, uit Engeland.

Eindelijk kwam ik thuis, in een organisatie, die wel lichaam en geest samen bracht, die extra informatie gaf over de anatomie van het vrouwenlichaam, uitleg gaf over de dynamiek van hormonen en de rol van emoties. Een organisatie die wist dat als je een gezond en blij kindje ter wereld wilt brengen je bij de moeder moet beginnen en de omgeving. Maar ook nadruk legt op de wijsheid van het zwangerschapsproces en hoe jij als vrouw daar naar kan leren luisteren. Mijn tweede dochter is op een natuurlijke manier geboren, dit noemen ze ook wel een VBAC bevalling, in het ziekenhuis. Mijn zoon is zelfs thuis geboren, en dit terwijl we ook nog in het buitenland woonden. Alle drie de bevallingen waren hele gebeurtenissen op zich. 

Door een te late diagnose met endometriose, was ik onvruchtbaar verklaard en dit zorgde voor een hele medische reis van doktor naar dokter. Gelukkig zorgde de yoga voor rust in mijn hoofd en voor ontspanning in mijn lichaam. Wat ook wel nodig was na de verschillende operaties en behandelingen die ik moest ondergaan, om uiteindelijk zwanger te kunnen worden. Daarnaast ontwikkelde ik in mijn derde zwangerschap bekkeninstabiliteit, dit doordat ik pas later begreep hoe desastreus hormonen op het lichaam kunnen werken, als je er niet bewust mee bezig bent.

Het is op deze wijze dat ik tot de conclusie kwam, hoe belangrijk zwangerschap kan zijn voor moeder en kind op emotioneel en lichamelijk gebied. Maar vergeet de partners niet, ook zij spelen een hele belangrijke rol. Een veilige en liefdevolle omgeving, onze womb ecology,  is een vereiste voor een goede bevalling. Birthlight besteed aandacht aan alle aspecten van het moeder worden en zijn, en daar horen de partners natuurlijk vanzelfsprekend ook bij.

We zijn nu bezig met het opzetten van nieuwe zwangerschapsyoga lessen. Wil je meer weten?

 Ga naar yogalessen in Vlaardingen

© 2019 YogaWella
Ontworpen door Beabudai Design

Minder stress in 5 minuten!

Schrijf je dan in voor de YogaWella nieuwsbrief en krijg gratis mijn 3 unieke yoga technieken voor meer ontspanning.

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.