Mijn Yoga Reis

I would rather be ashes than dust! I would rather that my spark should burn out in a brilliant blaze than it should be stifled by dry-rot. I would rather be a superb meteor, every atom of me in magnificent glow, than a sleepy and permanent planet. The function of man is to live, not to exist. I shall not waste my days trying to prolong them. I shall use my time.”

-Jack London-

yoga, women's health

Het bovenste gedicht is van toepassing voor de meeste vrouwen onder ons. We groeien op als meisjes en veranderen al vrij snel in vrouwen. Sommigen van ons hebben dromen, grootse plannen om wat van ons leven te maken. We weten al snel of we wél of géén moeder willen worden, of we in ‘dienst’ willen treden van ons gezin of dat we juist eerst carrière willen maken. Afhankelijk van onze opvoeding, cultuur en de maatschappij maken we een ‘mentaal’ draaiboek. Neem mij als voorbeeld, ik wilde vroeger altijd graag dierenarts worden. Wat is er gebeurd, vraag je je misschien af? Hoe ben je nu dan zo in de yoga terecht gekomen? Simpel, life happens. Een groot aantal vrouwen in Nederland, alleen al, hebben een andere invulling moeten geven aan hun leven. Er is geen goed of fout, er is alleen verandering, elke keer weer. En verandering kan soms goed zijn en kan soms, laten we zeggen, minder leuk zijn. 

Mijn jeugd heeft zeer leerzame lessen gebracht met veel inzichten, maar deze inzichten kwamen pas veel later. Inzicht is ook iets dat wij, als vrouwen, eigenlijk meer van nature hebben. Ons lichaam is namelijk gebouwd op zo’n manier dat we meer contact kunnen maken met onze intuïtie, en intuïtie leidt tot inzichten. Helaas, wordt onze intuïtie vaak afgebakend of afgestompt. Waardoor we vaker, dan niet, in de problemen komen. En dit kan gevolgen hebben voor onze gezondheid en wellbeing.

Wanneer we niet luisteren naar onze eigen wensen en dromen, niet gaan voor voldoening in ons leven, of wanneer er een tekort is aan voldoening in ons leven, dan komt er stress in het lichaam. Krijgen we psychosomatische klachten, burn-out, depressies, hormoon klachten, we slapen slecht, we eten misschien ook slecht en wat gebeurt er dan? Voor de een of andere reden zetten we onszelf op de laatste plaats. Ken je die lijst ook? Eerst komt er misschien wel een naaste. Dit kunnen je kinderen zijn, je partner, je naaste familie, je baas, je buurman of buurvrouw, je werk, je gezin, je vrienden, zal ik nog even doorgaan?

Dit is dus wat mij overkwam, iedereen kwam eerst, behalve ik. Ik luisterde naar iedereen, volgde mijn dromen niet meer en begon te leven naar de wensen van anderen. Nu hoor je me niet klagen hoor, want het heeft me ook veel goeds gebracht. Maar alle goede kwam dan ook echt wel alleen door de yoga! Door de yoga ging ik meer bewust om met mijn lichaam, nam ik meer de tijd om naar mezelf te kijken zonder oordeel, leerde ook ik naar een ander te kijken zonder oordeel, ging ik een diepere connectie maken met mijn adem waardoor ik weer thuis kwam bij mijn intuïtie en inzichten verkreeg in mijn eigen leven. Dit is niet over èèn nacht ijs gegaan. Het is een proces geweest en is nog steeds een proces. Bewust zijn van wie je bent, je grenzen aangeven, je menselijk opstellen naar jezelf met compassie en liefde, je blijft er elke dag weer mee bezig. Het mooie is, het wordt steeds makkelijker en hoe vroeger je met dit proces begint hoe beter het is voor jouw gezondheid en voor jou, als vrouw. Vertrouw op je innerlijke kracht, het is een cadeau aan jou, maar ook van jou naar de wereld toe, naar je kinderen, je partner, je familie en vrienden. Want wie vertrouwt op zijn innerlijke kracht, hoeft zichzelf niet altijd op de laatste plaats te zetten. Daarbij loop je tegen minder lichamelijke klachten aan, wist je dat endometriose een link heeft naar onze emotionele gezondheid? Klinkt niet logisch? Ik heb jaren aan endometriose geleden en met de yoga ben ik er vanaf gekomen. Dit doordat de yoga mij meer in balans bracht met mijn lichaam en geest, hierdoor kwamen ook mijn hormonen in balans. Zo heb ik mijn vermoeidheid en mijn slapeloze nachten weten te verbeteren, door voor het slapen gaan een mindfulness meditatie te doen. Wanneer we bewust worden van onze vastzittende patronen kunnen we deze gaan veranderen in meer positive patronen. Die wèl helpen om ons mentaal, emotioneel en lichamelijk, gezond te houden.

 Zou jij ook niet willen om zelfverzekerd door het leven te gaan, te genieten van je innerlijke kracht en te leren om met stress om te gaan?

DAT KAN!! Met hele makkelijke en toegankelijke technieken kan je meer bewust zijn van elke stap die je zet, wanneer je het nodig hebt. Mindfulness, yoga en de adem zorgen voor ruimte en rust. De filosofie van yoga ondersteunt de kracht van de vrouw en geeft jouw je innerlijke kompas weer terug.

“Als yoga dit voor mij kan doen, wat zou deze filosofie en beoefening van yoga dan wel niet kunnen doen voor andere vrouwen?” – L.Schilt

Kun je je voorstellen wat yoga voor jou zou kunnen betekenen? Je hebt een reden om elke ochtend uit je bed te komen, je voelt je thuis in je lichaam en geest, je hebt weer de touwtjes in handen, je leert een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Het is de holistische benadering van yoga dat jouw leven kan veranderen!

Schrijf je in voor een gratis 30 minuten yoga coaching sessie om te zien, hoe ook jij in je innerlijke kracht kan staan.

Dit is waarom ik besloot om in Amerika een opleiding tot yogadocente te volgen. Met deze opleiding kreeg ik inzicht in het lichaam en de spieren die betrokken zijn met de verschillende asanas (houdingen). Maar er werd niet veel aandacht gegeven aan de filosofie van yoga en dat vond ik heel jammer. Gelukkig vond ik in Engeland een traditie uit India die wel zeer bekwaam was in de levensfilosofie van yoga. De filosofie van yoga is van belang, omdat yoga namelijk een holistische benadering is voor de gezondheid. Na mijn India reis, waar ik me meer verdiept heb in de yoga, voelde ik me helemaal klaar om de wijze lessen door te geven aan vrouwen die weer willen dromen, die weer durven wensen en die graag willen groeien naar hun eigen doelstellingen.

Een ander aspect wat belangrijk werd in mijn leven was genieten. Hoeveel van jullie nemen de tijd om ECHT te genieten? We hebben vaak haast, we rennen van het kastje naar de muur en gaan dan uitgeput op de bank zitten. Ik leerde dat mijn reis, hoe serieus het leven dan ook is, er ook is om plezier te hebben.

“The body heals with play, the mind heals with laughter and the Soul heals with joy”

Daarom zijn de WellWoman yogalessen ook zo leuk, het is net even een tikje anders, meer unique, net als jij. Deze lessen worden samengebracht, door mindfulness samen te voegen met plezier en genieten. Hierdoor kon ik weer met aandacht naar mijn favoriete muziek luisteren, dansen, fotograferen, in de natuur wandelen, schrijven en lachen om mezelf, en het helpt mij om het leven ‘licht’ te houden.

OM SHANTI

Als je dit ook vind schrijf je dan in voor onze yogalessen in Vlaardingen.

© 2019 YogaWella
Ontworpen door Beabudai Design

Minder stress in 5 minuten!

Schrijf je dan in voor de YogaWella nieuwsbrief en krijg gratis mijn 3 unieke yoga technieken voor meer ontspanning.

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.