Mijn Yoga Reis

I would rather be ashes than dust! I would rather that my spark should burn out in a brilliant blaze than it should be stifled by dry-rot. I would rather be a superb meteor, every atom of me in magnificent glow, than a sleepy and permanent planet. The function of man is to live, not to exist. I shall not waste my days trying to prolong them. I shall use my time.”

-Jack London-

yoga, women's health
mijn-yoga-reis
mijn-yoga-reis-2

Ik groeide op als klein meisje in Colombia, en kwam naar Nederland toen ik zeven was. Mijn jeugd bracht mij harde lessen, waarin ik bepaalde ziens overtuigingen overnam van mijn moeder. Ik groeide namelijk op met een moeder die niet wist hoe van mij te houden of hoe voor mij te zorgen. Toen we in Nederland kwamen wonen werd haar gedrag tegenover mij alleen maar erger en het was heel moeilijk om in haar bijzijn te zijn. Ze hield niet van mij en zei dit herhaaldelijk, daarbij had ze ook nog eens een alcohol verslaving, wat veroorzaakte dat haar humeur verslechterde en haar grote huilbuien bezorgde. Als ze eenmaal weer in die spiraal zat van zelfmedelijden, kreeg ik de schuld over hoe het met haar leven vergaan was. Ik denk dat ze me eigenlijk nooit had willen hebben, maar welke moeder wilt nou niet van haar dochter houden? Hierdoor liep ik heel veel emotioneel en geestelijk trauma op. Dit trauma had weer effect op hoe ik mezelf zag en hoe ik in de wereld stond, al snel leerde ik, dat het niet de moeite waard was om voor mezelf op te komen, omdat niemand toch van mij zou kunnen houden.

Na mijn twaalfde jaar werd ik bij een pleeggezin geplaatst, omdat mijn biologische moeder besloten had niet meer voor mij te zorgen. Ik hield er emotionele littekens aan over en bleef met veel vragen zitten. Gelukkig gaf mijn pleeggezin mij de gelegenheid mij op andere zaken te richten en zorgden heel goed voor mij, hier leerde ik wat het betekent om voor elkaar te zorgen en liefdevol met elkaar om te gaan. Dit was zo’n openbaring voor mij, maar zorgde ook dat mijn boosheid tegenover mijn moeder groeide en groeide, totdat het uiteindelijk zo’n effect had op mijn leven dat ik mentaal er bijna aan onder door ging. Ik voelde me een slachtoffer en machteloos om iets te veranderen in mijn leven. Kennen jullie het gevoel van machteloosheid, het gevoel dat je het niet waard bent om ruimte in te nemen op deze wereld?

Daarbij komt ook nog eens dat mijn gebrek aan eigenwaarde niet echt hielp om van mezelf te houden. Ik denk dat deze periode ervoor gezorgd heeft dat ik emotioneel en mentaal belast was, wat bijdroeg aan het jaren rondlopen met niet-gediagnosticeerde endometriose. Ik voelde me waardeloos en zonder echte hulp. Ook al had ik vrienden en family en een vriend die echt mij in alles probeerde te ondersteunen, wat ik nodig had kon ik niet bij hun vinden. Zelfs professionals konden mij maar tot een bepaalde hoogte begrijpen. Wat ik nodig had was iemand die zelf het pad had gelopen, die begreep wat ik voelde en had door gemaakt. Denken jullie ook niet dat iemand die ongeveer het zelfde pad heeft bewandeld en haar angsten heeft overwonnen meer begrip heeft en betere technieken kan aanbieden om jou te ondersteunen? Iemand die jou kan helpen met jouw mentale, emotionele én fysieke welzijn, omdat ze er zelf mee heeft geworsteld en een manier heeft gevonden om er mee om te gaan?

Het was pas op mijn 25ste dat ik iemand vond die zo’n vergelijkbaar pad had gelopen. Het was pas na mijn auto ongeluk dat ik echt mijn laagste punt in mijn leven bereikte. De fysiotherapie hielp niet veel en ik wilde me bijna berusten in mijn lot. Maar toen kwam yoga in mijn leven! Yoga is mijn redding geweest en dit is echt heel zachtjes uitgedrukt. Ik kwam terecht bij een yogadocente die veel wist over lichamelijk en emotioneel herstel. Na al deze jaren begon ik me eindelijk thuis te voelen in mijn eigen lichaam, hoofd en geest. Het gaf me het gevoel dat wat er ook gebeurd in mijn leven en ongeacht wat er gebeurd was, dat ik altijd kon rekenen op mijn eigen innerlijke kracht, want alleen van hier uit kan men leren om je eigen welzijn in acht te nemen. En door dit te beseffen gebeurde de meest wonderbaarlijke transformatie in mijn leven. Mijn cadeau, na al die jaren van onzekerheid en het volgen van meningen van andere personen, was dat ook ik nu eindelijk in mijn heelheid kon gaan staan. Zou jij ook niet willen om zelfverzekerd door het leven te gaan, te genieten van wat de dag je brengt en te leren van de levenslessen die op jouw pad komen?

En dit is wat ik dacht: “als yoga dit voor mij kan doen, wat zou deze filosofie en beoefening van yoga dan wel niet kunnen doen voor andere vrouwen?” Kun je je voorstellen wat yoga voor jou zou kunnen betekenen? Je hebt een reden om uit je bed te komen elke ochtend, je voelt je thuis in lichaam en geest, je kunt ongezonde keuzepatronen doorbreken; van overgewicht tot en met gedachten die je in het verleden vasthouden. Je leert een gezonder en gelukkiger leven te leiden, en nog veel meer. Kun je je voorstellen twee keer zo veel energie te hebben als normaal, of oude pijn te helen? Het is de therapeutische benadering van yoga dat jouw leven kan veranderen!

my-yoga-journey2

Schrijf je in voor een gratis 30 minuten yoga coaching sessie om te zien hoe ook jij je sterker in jouw leven kan staan.

Maar het houdt hier nog niet op, ik wilde meer weten en besloot om in Amerika een opleiding tot yogadocente te volgen. Met deze opleiding kreeg ik inzicht in lichamelijke beweging en de spieren die betrokken zijn met de verschillende asanas. Maar er werd niet veel aandacht gegeven aan de filosofie van yoga en dat vond ik heel jammer. Gelukkig vond ik in Engeland een traditie uit India die wel zeer bekwaam was in de levensfilosofie van yoga.

Wist je dat het jarenlang verboden was voor vrouwen yoga te beoefenen? De Krishnamacharya traditie heeft als eerste yoga school weer vrouwen toegelaten tot het beoefenen van yoga en daarmee staan ze op nummer één op het gebied van therapeutische benadering voor gezondheid van de vrouw.

Yoga is namelijk een holistische benadering van gezondheid, je balanceert lichaam en geest, door gebruik te maken van de ademhaling in combinatie met beweging. Dit zorgt voor meer rust, emotionele ondersteuning en duidelijkheid in je leven. En wat is er niet mooiers dan te weten wie je daadwerkelijk bent, in de kracht van je eigen leven te staan en je bewust te zijn dat je je geluk kan delen met de mensen die ook van jou houden?

Als je dit ook vindt schrijf je dan in voor onze yogalessen in Vlaardingen.

© 2018 YogaWella
Ontworpen door Beabudai Design
English

Minder stress in 5 minuten!

Schrijf je dan in voor de YogaWella nieuwsbrief en krijg gratis mijn 3 unieke yoga technieken voor meer ontspanning.

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.